👋 Första gången du blir medlem? Använd kod: "DOLD10" för 10% Rabatt

8 min läsning

Uppdaterat 11 juli 2025

Publicerat 11 juli 2025

Vad är en cyberattack? – så skyddar du dig

En cyberattack kan drabba vem som helst – från stora företag till privatpersoner och risken ökar varje dag. Men vad innebär en cyberattack och vad kan du göra för att skydda dig själv? Cyberattacker är faktiskt vanligare än många tror och kan få allvarliga konsekvenser för både individer och organisationer. I den här artikeln går vi igenom vad en cyberattack är, hur ofta de inträffar och, viktigast av allt, hur du kan skydda dig mot att drabbas.

Digital illustration av ett cyberangrepp med neonröd text 'CYBERATTACK' omgiven av binärkod och glödande kretsar i blått och orange – symboliserar datasäkerhetshot och hackerattacker.

Vad är cyberattacker?

Cyberattacker är när någon med onda avsikter försöker angripa eller störa ett it-system. Det kan handla om att hacka sig in i system för att stjäla information eller överbelasta en hemsida så att den kraschar. De som genomför sådana attacker kallas för hackare.


Begreppet “cyberattack” används oftast när det handlar om större angrepp som påverkar många människor, till exempel på företag eller på en nationell nivå.


Enligt Europaparlamentet definieras cyberattacker som missbruk av information genom att stjäla, förstöra eller avslöja den för att störa eller förstöra datorsystem och nätverk. Vissa områden, som transport, energi, hälsovård, bankväsen och försvar, är särskilt utsatta för cyberattacker eftersom de är beroende av nätverk och informationssystem. Därför är cybersäkerhet extra viktig för nämnda sektorer. 


Vad betyder cyber?

"Cyber" syftar på allt som är kopplat till datorer, nätverk och internet och används ofta i sammanhang där digital teknik är inblandad. 


Vad händer vid en cyberattack? – Vanliga typer av cyber­attacker

Cyberattacker kan ta många olika former och används ofta av kriminella för att stjäla pengar, sabotera system eller skapa osäkerhet. Dessa attacker kan resultera i stora förluster för företag och öka sårbarheten för privatpersoner. Beroende på attackens mål kan den leda till stöld av data, förstörelse av system eller andra allvarliga konsekvenser. Följande är vanliga typer av cyberattacker som du bör känna till:

  1. Denial-of-Service attack (DDoS)

En DDoS-attack innebär att ett system överbelastas med förfrågningar, vilket gör det otillgängligt för användare. Angriparna använder ofta flera enheter för att genomföra attacken, och målet är vanligtvis att skapa förluster för ett företag eller att skapa osäkerhet. Detta kan tvinga offret att ge efter för angriparens krav.

  1. Ransomware

Ransomware är en typ av skadlig programvara som krypterar filer på en dator, vilket gör dem oanvändbara. För att få tillbaka åtkomst till sina filer måste offret betala en lösensumma till angriparen. Denna typ av attack kan ha förödande konsekvenser för både privatpersoner och företag.

  1. Zero-day Exploit

Denna attack utnyttjar sårbarheter i ett nätverk eller system som är okända för de som utvecklar programvaran. Hackare utnyttjar dessa sårbarheter under en kort tidsperiod innan de åtgärdas genom uppdateringar. Eftersom sårbarheten är okänd finns det ofta inget skydd mot denna typ av attack förrän den upptäcks och fixas.

  1. Trojaner

En trojan är en typ av skadlig kod som är gömd i ett till synes oskyldigt program. När användaren laddar ner och installerar programmet kan trojanen användas för att spionera på användaren eller skada systemet. Detta gör den till en av de vanligaste och mest listiga formerna av cyberattacker.

  1. Phishing

Phishing handlar om att lura användare att ladda ner skadlig kod genom att skicka falska e-postmeddelanden eller länkar. Angriparna utger sig ofta för att vara en betrodd organisation, som en bank eller ett socialt nätverk, för att få användaren att lämna ut känslig information eller installera skadlig programvara.

  1. Man-in-the-Middle (MitM) attacker

I en MitM-attack placeras angriparen mellan två parter som kommunicerar, ofta via ett oskyddat Wi-Fi-nätverk. Angriparen kan då avlyssna och manipulera all data som skickas, vilket kan inkludera inloggningsuppgifter, betalningar eller känslig information. Det gör den här typen av attack särskilt farlig när du använder offentliga nätverk utan säkerhet.



Varför inträffar cyberattacker?

Det finns olika motiv bakom cyberattacker, men de kan delas upp i tre huvudsakliga kategorier:

  1. Kriminella motiv
  2. Politiska motiv
  3. Personliga motiv


Kriminella motiv

Kriminella hackare försöker ofta tjäna pengar genom att stjäla pengar, data eller genom att störa verksamheter. De kan hacka bankkonton för att stjäla pengar direkt, eller lura människor att skicka pengar genom att använda olika bedrägerimetoder. Hackare kan också stjäla personlig information för att begå identitetsstölder eller sälja data på dark web, eller hålla information som gisslan.


En annan vanlig metod är erpressning. Hackare kan använda ransomware, DDoS-attacker eller andra tekniker för att låsa företagets data eller system och kräva betalning för att återställa åtkomsten.


Politiska motiv

Politiskt motiverade hackare är ofta kopplade till cyberkrigföring, cyberterrorism eller "hacktivism". I cyberkrigföring riktar sig statliga aktörer ofta mot fiendens regeringar eller viktig infrastruktur. Till exempel, sedan Rysslands invasion av Ukraina har båda länderna drabbats av många cyberattacker mot viktiga institutioner. Aktivist-hackare, eller "hacktivister", orsakar kanske inte så stora skador, men söker uppmärksamhet för sina idéer genom att offentliggöra sina attacker.


Mindre vanliga motiv för cyberattacker kan vara företagsspionage, där hackare stjäl företagsinformation för att få en fördel över konkurrenter, eller rättshaverist-hackare som utnyttjar systemets sårbarheter för att varna andra om dem. Vissa hackare gör det också för nöjes skull och tycker om den intellektuella utmaningen.


Personliga motiv

Personligt motiverade hackare, som missnöjda nuvarande eller före detta anställda, söker ofta hämnd för något de upplever som orättvist. De kan stjäla pengar, ta känslig data eller störa ett företags system.


Kommer du ihåg? – cyberattacker vi minns

Minns du när COOP och Apotek Hjärtat drabbades av en stor IT-attack 2021? Plötsligt stod kassasystemen stilla och kunder kunde inte betala för sina varor. Butikerna var tvungna att stänga och många fick gå hem utan sina varor. 


Det var ransomware-attacker, där hackarna låste kassasystemen och krävde 70 miljoner dollar för att återställa dem. 


Attacken mot Apotek Hjärtat var särskilt allvarlig eftersom apotek är en samhällsviktig funktion – många kunder är beroende av att kunna hämta ut sina recept och dessutom hanteras känsliga hälsouppgifter i systemet.


Tänk efter: Hur skulle du klara dig om matbutiker och apotek tvingades stänga i flera dagar?


Hur ofta sker cyberattacker? – senaste statistiken

Cyberattacker har blivit vanligare i Sverige. Under 2024 kunde vi se en markant ökning av antalet attacker riktade mot svenska myndigheter och företag.Troligtvis speglar detta den växande digitaliseringen och de ökade hoten mot samhällsviktig verksamhet. Låt oss gå igenom den senaste statistiken. 


Översikt av cyberattacker i Sverige 2024

Under det tredje kvartalet 2024 skedde i genomsnitt 1650 cyberattacker per organisation och vecka i Sverige.


Enligt MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) rapporterades totalt 337 IT-incidenter under 2024, vilket ligger på ungefär samma nivå som året innan.


Flera olika sektorer i Sverige har blivit drabbade. Inom offentlig sektor har flera kommuner och statliga myndigheter utsatts för attacker som påverkat deras verksamhet och digitala tjänster. Även företag inom privat sektor, särskilt inom detaljhandel och teknik, har varit måltavlor. Hälso- och sjukvården har också drabbats – här har cyberattacker påverkat både IT-system och hantering av känsliga patientuppgifter.


Hur har Sverige blivit attackerat? 

  • Antalet DDoS-attacker ökade markant under första halvan av 2023 och trenden har fortsatt under 2024.
  • I Europa har ransomware-attacker ökat med 64 % under första kvartalet 2024, vilket även påverkat Sverige.
  • Nästan hälften av alla IT-incidenter under 2024 inträffade hos en leverantör, vilket är en ökning med 33 % jämfört med 2022.

Så skyddar du dig mot cyberattacker

Cyberattacker är ett verkligt och växande hot – men det betyder inte att du är hjälplös. Genom att agera i tid och tänka förebyggande kan du minska risken att bli drabbad. Här är enkla och effektiva tips på vad du kan göra redan idag. 

  1. Acceptera att hotet är verkligt

Utgå från att cyberattacker kan drabba vem som helst – både privatpersoner och företag. Se cybersäkerhet som en naturlig del av ditt digitala liv och ha ett risktänk i alla digitala val du gör.

  1. Se upp för bluffmejl och falska SMS

Phishing (bluffmejl) och smishing (bluff-sms) är vanliga metoder för att lura dig att klicka på länkar, ladda ner appar eller lämna ut känslig information.


  • Var extra vaksam om meddelandet vill att du ska agera snabbt.
  • Dubbelkolla alltid avsändaren.
  • Ring upp personen om det verkar komma från någon du känner.
  • Använd spamfilter i ditt mejlprogram.


  1. Säkerhetskopiera dina filer

Gör regelbunden backup av allt som är viktigt för dig – från familjebilder till arbetsdokument. Använd både en extern hårddisk och en betrodd molntjänst för extra trygghet.


  1. Var försiktig med samtal från ”support”

Om någon ringer och säger sig vara från en supporttjänst eller bank, var på din vakt. Bedragare använder ofta social manipulation för att få dig att ge ifrån dig lösenord eller installera skadlig programvara. Seriösa aktörer ber aldrig om sådana uppgifter via telefon.


  1. Installera ett säkerhetsprogram

Använd ett pålitligt antivirusprogram som är uppdaterat. Det kan upptäcka skadlig kod, stoppa misstänkta filer och varna för osäkra webbplatser.


  1. Ta makten över din personliga information

Du har större kontroll över dina personuppgifter än du kanske tror.

  • Sök på ditt eget namn och se vilka uppgifter som är synliga.
  • Kontakta hemsidor eller katalogtjänster för att begära att dina personuppgifter tas bort från sökresultat.
  • Använd sekretessinställningar i sociala medier för att begränsa vad andra kan se om dig.


Ju mindre personlig information som är offentligt tillgänglig, desto svårare blir det för bedragare att använda den mot dig.


Minska risken att utsättas för en cyberattack – skaffa DoldAdress

DoldAdress hjälper dig att ta bort dina personuppgifter från offentliga upplysningstjänster som MrKoll, Eniro och Ratsit. När din personliga information inte längre är tillgänglig online minskar risken för att den ska utnyttjas i cyberattacker, särskilt om din mobil eller e-postkonto skulle bli hackat. Genom att göra dina uppgifter svårare att hitta på internet minskar du chansen att bli ett mål för cyberbrottslingar.


Frågor och svar

Vad betyder cyberattack?

En cyberattack är ett medvetet angrepp på ett datorsystem, nätverk eller digital infrastruktur. Angriparen kan använda olika metoder för att skada, störa eller få obehörig åtkomst till information eller tjänster. Cyberattacker kan vara riktade mot både företag och privatpersoner och kan leda till stöld av data, förlust av funktioner, eller ekonomiska skador.

Vad menas med cyberattack?

En cyberattack innebär att en angripare använder teknologiska metoder för att attackera ett datorsystem eller nätverk. Målet kan vara att stjäla information, sabotera system, sprida skadlig kod eller skapa störningar. Cyberattacker kan vara allt från att hacka sig in i privata konton till att lamslå hela företag eller myndigheter genom överbelastningsattacker eller ransomware.

Hur mycket pengar har förlorats på grund av cyberattacker?

Den ekonomiska skadan som orsakats av cyberattacker är enorm och växer för varje år. Enligt rapporter från 2020 uppskattas de globala kostnaderna för cyberbrott till att vara över 1 biljon dollar årligen. I Sverige har stora attacker, som mot företaget Maersk och Sony, orsakat flera miljarder i förluster. Attacker mot företag och offentlig sektor, inklusive ransomware, leder ofta till både direkt ekonomisk skada och långsiktiga förluster kopplade till driftstopp, rykte och böter.

Hur många människor är offer för cyberattacker?

Enligt olika undersökningar och rapporter har hundratals miljoner människor världen över drabbats av cyberattacker. I en global rapport från 2023 uppgav 50 % av internetanvändare att de har utsatts för någon form av cyberbrott, som identitetsstöld, phishing eller ransomware. I Sverige är det uppskattat att hundratusentals människor har blivit offer för cyberattacker, och myndigheter och företag rapporterar en ökning av antalet angripna användare år efter år.


Hanna Nilsson, Customer Expereience Manager på DoldAdress.se

Hanna Nilsson twitter verified icon

Customer Experience Manager

Hanna Nilsson är Customer Experience Manager på DoldAdress.se. Hon ansvarar för att säkerställa en smidig och trygg användarupplevelse för alla kunder.

Användare håller i mobiltelefon som visar Doldadress.se-appen med översikt över borttagna sökträffar, dataläckor och bevakningar för personlig integritet.

Dölj dina privata uppgifter online med DoldAdress.se

DoldAdress.se erbjuder en smidig lösning för dig att bli anonym online.

Bli dold idag

Arrow Outward Icon

Dölj din adress idag!

Välj det paket som passar dig bäst. Ju längre du prenumererar, desto fler förmåner och större besparingar får du.

Info Icon

Du behöver vara minst 18 år och ha tillgång till BankID

Hur vill du betala?

Välj bindningstid

Arrow Forward Icon

Swipea

Arrow Forward Icon
Tactics icon

Basic

41

kr

/ mån

Du sparar 15%

Dold Basic

Skydd & bindningstid i 12 månader

Vad ingår?

Thumbs up icon

Detta ingår också

  • Check Icon

    Google Avindexering

  • Check Icon

    Bevaka & Dölj Uppgifter

  • Check Icon

    Adresslarm

  • Check Icon

    Fri Avindexering för Upplysningar

  • Check Icon

    Exklusiva Medlemserbjudanden

  • Check Icon

    365 Kundsupport

Security Icon

Pro

48

kr

/ mån

Du sparar 19%

Dold Pro

Skydd & bindningstid i 12 månader

Vad ingår?

Thumbs up icon

Detta ingår också

  • Check Icon

    Google Avindexering

  • Check Icon

    Bevaka & Dölj Uppgifter

  • Check Icon

    Adresslarm

  • Check Icon

    Fri Avindexering för Upplysningar

  • Check Icon

    Exklusiva Medlemserbjudanden

  • Check Icon

    365 Kundsupport

Tonality Icon

Premium

58

kr

/ mån

Du sparar 27%

Dold Premium

Skydd & bindningstid i 12 månader

Vad ingår?

Thumbs up icon

Detta ingår också

  • Check Icon

    Google Avindexering

  • Check Icon

    Bevaka & Dölj Uppgifter

  • Check Icon

    Adresslarm

  • Check Icon

    Fri Avindexering för Upplysningar

  • Check Icon

    Exklusiva Medlemserbjudanden

  • Check Icon

    365 Kundsupport

Health and Safety Icon

Trygga & Säkra betalningar

Check Icon

Avbryt prenumenation när som helst

Check Icon

14 Dagar ågerrätt

Check Icon

Inga dolda avgifter

Klarana, Google Pay, Apple Pay, Paypal, Master Card, Visa, AMEX
Reco Logo
Star iconStar iconStar iconStar iconStar icon

Bra tjänst men framförallt grymt bra kundservice!

Joe A

2025-04-18

Reco Logo
Star iconStar iconStar iconStar iconStar icon

Jag är supernöjd, 5 stjärnor till er!

Patricia H

2025-03-18

Reco Logo
Star iconStar iconStar iconStar iconStar icon

Tjänsten är enkel, användarvänlig, värd pengarna!

Linn R

2025-03-17

Reco Logo
Star iconStar iconStar iconStar iconStar icon

Kan absolut rekommendera!

Jacob A

2025-03-13

Reco Logo
Star iconStar iconStar iconStar iconStar icon

Jag är avindexerad från Google! Tack!

Ida W

2025-03-13

Reco Logo
Star iconStar iconStar iconStar iconStar icon

Ett seriöst intryck & ett gott bemötande. Grymt jobbat!

Francois F

2025-03-12

Reco Logo
Star iconStar iconStar iconStar iconStar icon

Förnyade precis min prenumeration, är supernöjd!

Hanna Lovisa

2025-03-04

Reco Logo
Star iconStar iconStar iconStar iconStar icon

Smidigt och effektivt

Malik H

2025-02-11

Reco Logo
Star iconStar iconStar iconStar iconStar icon

Jag blev bemött mycket bra av hjälpsam support

Erik M

2025-01-07

Award Star Icon

Riktigt nöjda kunder

Vi arbetar hårt för att leverera de bästa tjänsterna, servicen och supporten till dig som kund.

Reco Badge 2 Years Icon

4,9/5 i betyg

av tio-tusentals kunder

Star iconStar iconStar iconStar iconStar icon
Bubble Icon

Dölj din adress - och mycket mer

Få kontroll över din digitala säkerhet. Våra kraftfulla verktyg hjälper dig att rensa, övervaka och skydda din personliga data – snabbt och enkelt.

Mobilskärm som visar Google-sökning med personuppgifter från Hitta.se, Mrkoll och Birthday.se indexerade i sökresultatet.

Ta bort Google resultat

Vi tar bort och döljer sökresultat om dig på Google, så att det inte går att söka fram dina uppgifter.

Mobilskärm som visar DoldAdress.se:s varning om att användarens uppgifter har läckt i 51 dataintrång.

Dark Web & Dataläckor

Vi upptäcker om dina uppgifter har läckt och hjälper dig att minimera riskerena att bli hackad.

Smartklocka med säkerhetsnotis från DoldAdress.se

Bevaka uppgifter

Vi övervakar ständigt dina uppgifter så du kan förbli dold och undvika fysiska och digitala hot.

Person som håller en mobil med DoldAdress.se-appen öppen, där det visas att användarens personuppgifter är dolda på sajter som Ratsit, Mrkoll, Merinfo och Hitta.

Dold på Upplysningar

Dölj dina uppgifter från upplysningar och bli varnad om din information återpubliceras.

More Than Hidden Address Background
Närbild på ung kvinna med digitala ansiktsigenkänningslinjer och blått teknologiskt mönster på ena ansiktshalvan, symboliserar AI och biometrisk identifiering

Information och Verktyg

6 juli • 2025

Vad är deepfake? Så upptäcker du AI-genererade deepfakes

En digital imitation som blir allt mer verklighetstrogen. Deepfake-teknologin utvecklas i en rasande takt. Men vad är en deepfake, hur fungerar det och vilka är riskerna? I den här artikeln får du lära dig allt du behöver veta om deepfakes – och hur du känner igen en när du ser den.

Läs mer

Digital illustration av ett cyberangrepp med neonröd text 'CYBERATTACK' omgiven av binärkod och glödande kretsar i blått och orange – symboliserar datasäkerhetshot och hackerattacker.

Information och Verktyg

29 juni • 2025

Vad är en cyberattack? – så skyddar du dig

En cyberattack kan drabba vem som helst – från stora företag till privatpersoner och risken ökar varje dag. Men vad innebär en cyberattack och vad kan du göra för att skydda dig själv? Cyberattacker är faktiskt vanligare än många tror och kan få allvarliga konsekvenser för både individer och organisationer. I den här artikeln går vi igenom vad en cyberattack är, hur ofta de inträffar och, viktigast av allt, hur du kan skydda dig mot att drabbas.

Läs mer

Rött kryss och blått hus i neonstil – symboliserar felaktig folkbokföring eller obehörig person skriven på din adress.

Personlig integritet

22 juni • 2025

Någon har skrivit sig på min adress – såhär agerar du!

Att få veta att någon obehörig har skrivit sig på din adress kan kännas både oroande och frustrerande. Tyvärr är detta ett problem som många stöter på och Skatteverket får årligen ett stort antal anmälningar om misstänkta felaktiga folkbokföringar. Oavsett om det handlar om ett misstag eller en medveten handling är det viktigt att du agerar snabbt. Det handlar inte bara om att säkerställa att folkbokföringen är korrekt, utan också om att skydda dig själv från de potentiella konsekvenser som kan uppstå när en okänd person är registrerad på din adress.

Läs mer

Person som raderar adressuppgifter från ett digitalt gränssnitt, symboliserar integritetsskydd och borttagning av personlig information på internet.

Personlig integritet

17 juni • 2025

Hur tar man bort sin adress från internet? – så gör du

Det går att ta bort din adress från internet och rensa personuppgifter från många av de upplysnings-sajter som finns online. Du har enligt lag rätt att få viss personlig information borttagen från sökmotorernas sökresultat. I den här artikeln visar vi hur du gör för att ta bort din adress från de största upplysnings-sajterna på internet och går igenom vilka rättigheter du har vid borttagning.

Läs mer

Person i mörk hoodie framför flera datorskärmar med kod – symboliserar hackeraktivitet, cyberbrott och ID-kapning i digital miljö.

Personlig integritet

9 juni • 2025

ID-kapning - Hur kan man skydda sig?

Är du orolig att någon ska stjäla din identitet eller att du kanske redan är drabbad? ID-kapning, även känt som identitetsstöld eller identitetstrång, är ett växande problem i Sverige. Det innebär att någon obehörig använder dina personuppgifter för att begå bedrägerier – som att ta lån, beställa varor eller få tillgång till tjänster i ditt namn. Undersökningar visar att bedrägeriförsök är ett av de vanligaste brotten i Sverige, och att hela tre miljoner svenskar - motsvarande fyra av tio - har utsatts för bedrägeriförsök under det senaste året.

Läs mer

En person håller i en smartphone och inser att hon förekommer i en dataläcka.

Digital Säkerhet

2 juni • 2025

Guide: Kolla om du blivit hackad på din iPhone!

Cyberattacker mot mobiltelefoner blir allt vanligare – därför är det viktigt att veta hur du kollar om du blivit hackad på din iPhone. Har du fått ett meddelande som säger att din telefon har blivit hackad, märkt av konstiga sms eller oväntade pop-ups på skärmen? Sådana varningssignaler kan tyda på att din mobil infekterats med spionprogram eller skadlig kod. I den här artikeln går vi igenom hur du kollar om du blivit hackad på din iPhone och ger tips på vad du kan göra för att förebygga att bli hackad.

Läs mer

Fiskekrok i spotlight – symbol för phishing, nätfiske och digitala bedrägerier på internet.

Personlig integritet

26 maj • 2025

Phishing: Så känner du igen och skyddar dig mot nätfiske

Har du fått ett mejl från "banken" som ber dig klicka på en länk? Eller ett sms om ett paket som inte kunde levereras? Då har du kanske stött på phishing. Det handlar om digitala bedrägerier där någon försöker lura dig att lämna ifrån dig känslig information, som lösenord eller kortnummer. Bedragarna i fråga låtsas ofta vara en betrodd avsändare – som din bank, ett företag eller en kollega. Men oroa dig inte, det finns sätt att skydda sig. I den här artikeln får du veta mer om vad en phishing-attack är, vad du ska se upp för – och vad du gör om du råkar ut för det.

Läs mer