6 min läsning
•
Uppdaterat 21 juli 2025
•
Publicerat 21 juli 2025
Vad är spoofing och hur kan du skydda dig?
I en värld där vi hela tiden är uppkopplade blir bedrägerier som spoofing allt vanligare. Bedragare använder ständigt mer komplicerade metoder för att få tag på vår känslig information eller komma åt våra onlinekonton. Genom att förfalska e-postadresser, telefonnummer, IP-adresser och hemsidor kan de lätt vilseleda både privatpersoner och företag. I denna guide hjälper vi dig att förstå vad spoofing är, de olika typerna av attacker, samt hur du kan skydda dig och agera om du skulle bli utsatt.

Vad betyder spoofing?
Spoofing är en typ av cyberattack där angriparen använder sig av olika tekniker för att få det att se ut som att det kommer från en pålitlig källa. Det bedragaren gör är att maskera sin identitet för att lura till sig känslig information, eller obehörig åtkomst. De kan exempelvis manipulera e-postadresser, IP-adresser, hemsidor eller digitala identiteter för att det ska se ut som att det kommer från en pålitlig källa. Kärnan i spoofing är att vilseleda sitt offer med hjälp av tekniska medel för att underlätta bedrägeriet.
Hur går spoofing till? Vi listar 5 olika typer av spoofing och hur de utförs
Spoofing är inte en enskild typ av bedrägerimetod, utan det finns flera olika typer. Dessa typer varierar mycket i vad de har för syfte, kommunikationsform och måltavla. Det varierar från relativt enkla metoder som e-post- och telefonsamtalsförfalskning, till mer tekniskt komplexa angrepp som involverar IP-adresser och DNS-servrar (Domain Name System). I många fall kombineras flera av metoderna. Nedan går vi igenom fem av de vanligaste metoderna.
1. Email-spoofing (Bluffmail)
Email-spoofing, även kallat bluffmail, innebär att bedragaren förfalskar avsändaradressen i ett mail så det ser ut att komma från någon annan, som din bank eller en kollega. Med AI-verktyg blir det enklare och enklare att förfalska avsändaradressen som är svårare att skilja från den äkta adressen. Syftet med dessa mail är ofta nätfiske (phishing), spridning av spam, cyber-spionage eller att skada mottagarens rykte.
Vill du lära dig mer om nätfiske? Läs vår artikel om hur du känner igen och kan skydda dig mot Phishing!
2. Telefon- och sms-spoofing (Caller ID Spoofing)
Telefon- och sms-spoofing, även känt som en typ av vishing, innebär att bedragaren maskerar sitt telefonnummer. Det ser då ut som att numret kommer ifrån en pålitlig aktör, som Polisen, din bank, skatteverket eller någon i din kontaktbok. Caller ID spoofing sker oftast med hjälp av Voice over Internet Protocol (VoIP), där bedragaren kan ändra sin nummerpresentation. SMS-spoofing, även känt som smishing, innebär att offret får sms som ser ut som att komma från en pålitlig källa.
3. Hemside- och URL-spoofing
Denna typ av spoofing innebär att bedragaren skapar en falsk hemsida som har samma typ av URL-adress och design som den verkliga hemsidan de försöker efterlikna. Målet är att lura offret att tro att be befinner sig på den äkta hemsidan och därmed avslöja känslig information, som till exempel inloggningsuppgifter eller bankinformation. URL-spoofing sprids ofta via mail eller sms.
4. IP-spoofing
IP-spoofing innebär att en angripare döljer sin egen IP-adress – alltså sin digitala "hemadress" på nätet – genom att använda en falsk. Tänk dig att någon skickar ett paket till dig, men skriver en annan, påhittad eller lånad, avsändaradress på paketet.
När datorer kommunicerar skickar de information i små delar som kallas nätverkspaket. I varje paket finns det information om vem som skickar det. Vid IP-spoofing ändrar angriparen den avsändaradressen så att den ser ut att komma från en annan pålitlig IP-adress.
5. DNS-spoofing
DNS-spoofing, som också kallas DNS-cache-förgiftning är en av de mest avancerade typerna av spoofing. Den är svårare att genomföra, men också svårare att upptäcka. I detta fall manipulerar angriparen Domännamnsystemet (DNS), som översätter hemsidor till IP-adresser, vilket leder användare till en falsk hemsida istället för den riktiga. Syftet är i detta fallet att stjäla känslig data, sprida en skadlig programvara eller att få obehörig åtkomst.
Våra 8 bästa råd för hur du kan undvika spoofing
För att undvika spoofing behöver du arbeta både med proaktiva åtgärder (dubbelkolla länkar innan du klickar) och reaktiva åtgärder (att inte svara på okända nummer). Nedan listar vi några av våra bästa tips för att undvika spoofing.
Kontrollera avsändare och hemsidor noggrant
Innan du klickar på en länk, för muspekaren över den för att se den faktiska adressen. Se alltid till att URL:en börjar med "HTTPS" och att en hänglåssymbol visas i adressfältet. För att navigera till hemsidor, skriv manuellt in URL-adressen istället för att klicka på länkar som skickats av andra.
Leta efter slarvfel
En förfalskad hemsida eller ett meddelande kan se helt äkta ut men om du tittar riktigt noga kan du hitta stavfel, dålig grammatik, avvikande logotyper eller designfel.
Undvik att klicka på misstänkta länkar eller bilagor
Du ska aldrig klicka eller öppna bilagor som du inte är 100% säker på var de kommer ifrån.
Lämna aldrig ut känslig information oväntat
En riktig myndighet, bank eller organisation skulle aldrig be dig att lämna ut känslig information direkt via telefon, SMS eller e-post.
Lägg på samtalet och ring upp det officiella numret
Om du känner dig osäker på om avsändaren är pålitlig, rekommenderar vi att du lägger på samtalet och istället ringer det officiella numret till avsändaren för att kontrollera att det verkligen var de som ringde.
Var vaksam mot brådskande uppmaningar
Var uppmärksam på att avsändare ofta skapar en känsla av brådska. Detta görs för att bedragaren vill att du ska agera snabbt utan att tänka efter.
Logga aldrig in på Bank-ID utifrån någon annans uppmaning
En seriös aktör kommer aldrig att be dig logga in med BankID eller uppge koder från din bankdosa om de kontaktar dig via telefon.
Några av våra andra tips är att använda dig av starka lösenord och tvåfaktorsautentisering. Vi rekommenderar även att du använder ett antivirusprogram och VPN. Ett annat sätt du kan skydda dig mot spoofing är genom DoldAdress! Vi kan hjälpa dig att ta bort din personliga information från internet. Skaffa DoldAdress redan idag och slipp oroa dig över att din privata information hamnar i fel händer!
Har du blivit utsatt för spoofing? Såhär ska du agera
Om du misstänker att du har blivit utsatt för spoofing är det viktigt att agera snabbt, eftersom tiden är en kritisk faktor för att förhindra potentiella skador. Nedan följer våra rekommendationer för hur du bör agera om du blivit utsatt för spoofing.
1. Kontakta din bank
Det absolut första och viktigaste steget är att omedelbart kontakta din bank. Många banker erbjuder särskilda dygnet-runt-öppna telefonlinjer för denna typ av bedrägerifrågor.
2. Spärra BankID och kort
Spärra eventuella kort eller BankID som kan ha blivit komprometterade och kontrollera om det finns misstänkta transaktioner.
3. Dokumentera händelsen
Samla in så mycket information som möjligt om händelsen. Detta inkluderar tidpunkten för samtalet eller meddelandet, det spoofade numret eller e-postadressen samt innehållet i meddelandet eller samtalet.
4. Byt lösenord och skanna enheter
Uppdatera alla lösenord till dina onlinekonton, särskilt de som kan ha blivit komprometterade. Sedan rekommenderar vi också att du genomför en fullständig antivirusskanning på dina enheter för att identifiera och ta bort eventuell skadlig programvara. Kontrollera även dina konton för misstänkta transaktioner eller aktivitet. Om du misstänker att någon fortfarande har åtkomst till din enhet rekommenderar vi att du kopplar bort den från internet omedelbart.

Hanna Nilsson
Customer Experience Manager
Hanna Nilsson är Customer Experience Manager på DoldAdress.se. Hon ansvarar för att säkerställa en smidig och trygg användarupplevelse för alla kunder.
I denna artikel

Dölj dina privata uppgifter online med DoldAdress.se
DoldAdress.se erbjuder en smidig lösning för dig att bli anonym online.
Bli dold idag
Dölj din adress idag!
Välj det paket som passar dig bäst. Ju längre du prenumererar, desto fler förmåner och större besparingar får du.
Du behöver vara minst 18 år och ha tillgång till BankID
Hur vill du betala?
Välj bindningstid
Swipea
Basic
41
kr
/ mån
Du sparar 15%
Dold Basic
Skydd & bindningstid i 12 månader
Vad ingår?
Detta ingår också
Google Avindexering
Bevaka & Dölj Uppgifter
Adresslarm
Fri Avindexering för Upplysningar
Exklusiva Medlemserbjudanden
365 Kundsupport
Pro
48
kr
/ mån
Du sparar 19%
Dold Pro
Skydd & bindningstid i 12 månader
Vad ingår?
Detta ingår också
Google Avindexering
Bevaka & Dölj Uppgifter
Adresslarm
Fri Avindexering för Upplysningar
Exklusiva Medlemserbjudanden
365 Kundsupport
Premium
58
kr
/ mån
Du sparar 27%
Dold Premium
Skydd & bindningstid i 12 månader
Vad ingår?
Detta ingår också
Google Avindexering
Bevaka & Dölj Uppgifter
Adresslarm
Fri Avindexering för Upplysningar
Exklusiva Medlemserbjudanden
365 Kundsupport
Trygga & Säkra betalningar
Avbryt prenumenation när som helst
14 Dagar ågerrätt
Inga dolda avgifter
Bra tjänst men framförallt grymt bra kundservice!
Joe A
2025-04-18
Jag är supernöjd, 5 stjärnor till er!
Patricia H
2025-03-18
Tjänsten är enkel, användarvänlig, värd pengarna!
Linn R
2025-03-17
Kan absolut rekommendera!
Jacob A
2025-03-13
Jag är avindexerad från Google! Tack!
Ida W
2025-03-13
Ett seriöst intryck & ett gott bemötande. Grymt jobbat!
Francois F
2025-03-12
Förnyade precis min prenumeration, är supernöjd!
Hanna Lovisa
2025-03-04
Smidigt och effektivt
Malik H
2025-02-11
Jag blev bemött mycket bra av hjälpsam support
Erik M
2025-01-07
Riktigt nöjda kunder
Vi arbetar hårt för att leverera de bästa tjänsterna, servicen och supporten till dig som kund.
4,9/5 i betyg
av tio-tusentals kunder
Dölj din adress - och mycket mer
Få kontroll över din digitala säkerhet. Våra kraftfulla verktyg hjälper dig att rensa, övervaka och skydda din personliga data – snabbt och enkelt.
Blogg
Till bloggen

Digital säkerhet
20 juli • 2025
Vad är spoofing och hur kan du skydda dig?
I en värld där vi hela tiden är uppkopplade blir bedrägerier som spoofing allt vanligare. Bedragare använder ständigt mer komplicerade metoder för att få tag på vår känslig information eller komma åt våra onlinekonton. Genom att förfalska e-postadresser, telefonnummer, IP-adresser och hemsidor kan de lätt vilseleda både privatpersoner och företag. I denna guide hjälper vi dig att förstå vad spoofing är, de olika typerna av attacker, samt hur du kan skydda dig och agera om du skulle bli utsatt.
Läs mer

Digital Säkerhet
15 juli • 2025
Malware – olika typer av skadlig programvara och hur du kan undvika dem
Malware, även kallat skadlig programvara, är ett av de största hoten mot din digitala säkerhet. Cyberbrottslingar använder det för att stjäla information, utpressa användare och sabotera system, både hos privatpersoner och företag. För att skydda dig effektivt behöver du förstå vad malware är, hur det fungerar, vilka former det kan ta och hur det sprids. I den här artikeln går vi igenom 12 vanliga typer av malware, hur de attackerar, hur du skyddar dina enheter – och även vad du kan göra om du redan blivit infekterad.
Läs mer

Information och Verktyg
6 juli • 2025
Vad är deepfake? Så upptäcker du AI-genererade deepfakes
En digital imitation som blir allt mer verklighetstrogen. Deepfake-teknologin utvecklas i en rasande takt. Men vad är en deepfake, hur fungerar det och vilka är riskerna? I den här artikeln får du lära dig allt du behöver veta om deepfakes – och hur du känner igen en när du ser den.
Läs mer

Information och Verktyg
29 juni • 2025
Vad är en cyberattack? – så skyddar du dig
En cyberattack kan drabba vem som helst – från stora företag till privatpersoner och risken ökar varje dag. Men vad innebär en cyberattack och vad kan du göra för att skydda dig själv? Cyberattacker är faktiskt vanligare än många tror och kan få allvarliga konsekvenser för både individer och organisationer. I den här artikeln går vi igenom vad en cyberattack är, hur ofta de inträffar och, viktigast av allt, hur du kan skydda dig mot att drabbas.
Läs mer

Personlig integritet
22 juni • 2025
Någon har skrivit sig på min adress – såhär agerar du!
Att få veta att någon obehörig har skrivit sig på din adress kan kännas både oroande och frustrerande. Tyvärr är detta ett problem som många stöter på och Skatteverket får årligen ett stort antal anmälningar om misstänkta felaktiga folkbokföringar. Oavsett om det handlar om ett misstag eller en medveten handling är det viktigt att du agerar snabbt. Det handlar inte bara om att säkerställa att folkbokföringen är korrekt, utan också om att skydda dig själv från de potentiella konsekvenser som kan uppstå när en okänd person är registrerad på din adress.
Läs mer

Personlig integritet
17 juni • 2025
Hur tar man bort sin adress från internet? – så gör du
Det går att ta bort din adress från internet och rensa personuppgifter från många av de upplysnings-sajter som finns online. Du har enligt lag rätt att få viss personlig information borttagen från sökmotorernas sökresultat. I den här artikeln visar vi hur du gör för att ta bort din adress från de största upplysnings-sajterna på internet och går igenom vilka rättigheter du har vid borttagning.
Läs mer

Personlig integritet
9 juni • 2025
ID-kapning - Hur kan man skydda sig?
Är du orolig att någon ska stjäla din identitet eller att du kanske redan är drabbad? ID-kapning, även känt som identitetsstöld eller identitetstrång, är ett växande problem i Sverige. Det innebär att någon obehörig använder dina personuppgifter för att begå bedrägerier – som att ta lån, beställa varor eller få tillgång till tjänster i ditt namn. Undersökningar visar att bedrägeriförsök är ett av de vanligaste brotten i Sverige, och att hela tre miljoner svenskar - motsvarande fyra av tio - har utsatts för bedrägeriförsök under det senaste året.
Läs mer